Jak kryoterapie funguje?

Kryoterapie funguje na základě několika medicínských principů, z nichž hlavními jsou vazokonstrikce, analgezie a protizánětlivý účinek.

  1. Vazokonstrikce: Při vystavení těla extrémním nízkým teplotám dochází k vazokonstrikci, což znamená, že krevní cévy se stahují a zmenšují svůj průměr. Tím se snižuje průtok krve do ozařované oblasti. Omezení krevního toku je reakcí těla na snížení teploty, které slouží k ochraně vitálních orgánů a svalů v jádru těla. Po ukončení kryoterapie se cévy opět rozšíří, což může zvýšit průtok krve a prokrvení ozařované oblasti. To může přinést několik pozitivních účinků, jako je snížení otoků a urychlení hojení po zraněních.
  2. Analgezie: Snížení teploty působí jako anestetikum a může dočasně potlačit citlivost nervových zakončení v postižené oblasti. Tento analgetický efekt může pomoci zmírnit bolest a nepohodlí.
  3. Protizánětlivý účinek: Kryoterapie může snižovat zánětlivé reakce v těle. Při snižování průtoku krve do ozařované oblasti se zmenšuje množství prozánětlivých mediátorů, které se do oblasti transportují. To může pomoci redukovat zánět a otoky.

Díky těmto účinkům se kryoterapie stává populární metodou pro léčbu různých stavů, včetně artritidy, svalových zranění, sportovních poranění, revmatických onemocnění a dokonce i kožních problémů. Nicméně, jako u každé léčby, je důležité ji provádět pod dohledem odborníků a s ohledem na individuální potřeby a kontraindikace klienta.

Vyzkoušejte kryoterapii

V našem studiu poskytujeme všechny formy kryoterapie a budeme rádi, když ji vyzkoušíte a pomůže Vám urychlit rekonvalescenci! Můžete dorazit bez objednání.