Jak postupovat při vyvrknutém kotníku?

Vyvrknutý kotník je poranění kloubu, které vzniká následkem nadměrného ohnutí nebo natočení kotníku, což může vést k narušení kloubních struktur a vazů. Pokud máte vyvrknutý kotník, je důležité postupovat opatrně a dodržovat správné léčebné postupy, abyste minimalizovali bolest, otoky a zvýšili rychlost hojení. Zde je obecný postup, jak postupovat při vyvrknutém kotníku:

  • První pomoc: Pokud došlo k vyvrknutí kotníku, ihned přerušte aktivitu, kterou jste prováděli, a zamezte dalšímu namáhání postiženého kotníku. Povznesete nohu, abyste snížili otok, a aplikujte ledový obklad nebo ledovou sprchu, abyste snížili otok a bolest. Led je efektivní při snižování zánětu a otoků.
  • Návštěva lékaře: Pokud máte podezření na vyvrknutý kotník, je důležité vyhledat lékařskou péči co nejdříve. Lékař provede fyzikální vyšetření, aby určil rozsah poranění a případně doporučí další diagnostické testy, jako je rentgen nebo magnetická rezonance, aby se vyloučily možné zlomeniny nebo poškození kloubních struktur.
  • Imobilizace a odpočinek: Lékař může doporučit použití sádry nebo ortézy k imobilizaci kotníku a podpoře hojení v případě vážného vyvrknutí. Klidový odpočinek je nezbytný pro správné hojení kloubu.
  • Fyzikální terapie: Počínaje lékařem nebo fyzioterapeutem můžete začít s fyzikální terapií, která pomáhá obnovit sílu, pohyblivost a stabilitu kotníku. To může zahrnovat rozsah pohybu cvičení, posilování svalů kotníku, balanční a koordinační cvičení.
  • Celotělová a lokální kryoterapie: Kryoterapie je vhodnou součástí rekonvalescence po vyvrknutém kotníku. Celotělová kryoterapie, kdy je celé tělo vystaveno extrémně nízkým teplotám v kryokomoře, pomáhá snížit celkovou zánětlivou odezvu a podpořit regeneraci těla. Lokální kryoterapie, kdy je aplikována chlad na konkrétní postiženou oblast, snižuje otok, bolest a podporuje hojení kotníku.

Vyzkoušejte kryoterapii

V našem studiu poskytujeme všechny formy kryoterapie a budeme rádi, když ji vyzkoušíte a pomůže Vám urychlit rekonvalescenci! Můžete dorazit bez objednání.